Wat is brandwerend beton

Brandwerend beton is, net zoals hout, een belangrijk punt om tijdens een constructie mee te nemen. Brandwerendheid van beton is het vermogen van beton om vuur te weerstaan of bescherming te bieden tegen vuur. Dit omvat het vermogen van een betonnen constructie-element om een specifieke structurele functie te blijven vervullen of brand te beperken of beide. De tijdsduur dat een element zoals een balk, kolom, muur, vloer of dak de brand kan doorstaan, wordt brandklasse genoemd. Brandwerendheid van brandwerend beton wordt bepaald door zowel de fysieke als thermische eigenschappen van het structurele element. Factoren die de structurele prestaties bepalen, zijn der meer het spanningsniveau in het beton en het staal, de betondekking, de neiging van aggregaat en vrij vocht om afbrokkeling te veroorzaken en laterale beperkingen. Hoewel het veel voorkomend is om er van uit te gaan dat beton niet extreem vatbaar is voor vuur zoals hout, kan aanraking met vuur echter wel zorgen voor extreme schade aan het beton zelf wat de veiligheid en structuur van het beton zal laten verbrokkelen.

De kracht van brandwerend beton

De brandwerende eigenschappen van beton zijn makkelijk te begrijpen. De componenten van beton, zoals cement en aggregaat materialen, zijn chemisch inert en daarom meestal onbrandbaar. Daarnaast heeft beton een lage warmteoverdracht. Door deze langzame geleidbaarheid kan beton niet alleen als een effectief brandscherm tussen aangrenzende ruimtes fungeren, maar kan het ook zichzelf beschermen tegen brandschade. Om dat laatste volledig te verzekeren, kun je jouw beton laten coaten met een brandwerend product. Bepaalde structurele elementen van beton, zoals muren in een huis, kunnen dankzij de casting optimaal fungeren als een brandscherm voor alle aangrenzende kamers.

Wat doet vuur tegen een betonnen structuur?

Bij de hoge temperaturen die bij branden voorkomen, droogt gehydrateerd cement in beton geleidelijk uit en keert terug naar water en cement. Dit resulteert in een vermindering van sterkte en elasticiteitsmodulus van beton. Bij sommige branden treedt afbrokkeling van beton op en gaat het los van de rest van het beton. De meeste eisen voor brandwerendheid worden bepaald door bouwvoorschriften, afhankelijk van het type gebouw en de bezetting. Om deze veiligheid te waarborgen is het erg aan te raden om gebruik te maken van een van de verschillende coatings die er voor zorgen dat de structuur van jouw huis bestaat uit brandwerend beton. Deze coating zal baat geven dat zelfs in geval van brand, de structuur van jouw huis of gebouw zo veel mogelijk intact zal blijven. Op onze website www.fireguard.nl kun je vrijblijvend contact met ons opnemen om informatie te ontvangen over hoe je het beste brandwerend beton kunt gebruiken.