Brandwerend staal voor een veilige constructie van jouw gebouw

Een opschuivende coating is een van de gemakkelijkste en meest efficiënte manieren om dragende elementen, zoals het creëren van brandwerend staal, in een gebouw tegen brand te beschermen. Het is een technisch brandwerend product dat het instorten van de constructie vertraagt door de structurele elementen, zoals kolommen, vloeren, balken en daken, die het gebouw ondersteunen te isoleren, waardoor een gespecificeerde brandweerstand wordt bereikt in termen van tijd.

Brandwerend staal is staal wat bestaat uit een reactieve coating die opzwelt als gevolg van blootstelling aan hitte, waardoor het volume toeneemt en de dichtheid afneemt. Specifiek is een opschuivende verf een coating die op warmte reageert door op een gecontroleerde manier op te zwellen tot vele malen de oorspronkelijke dikte om een koolstofhoudende verkoolde verf te produceren. Deze laag op brandwerend staal werkt als een isolerende laag die de substraat beschermt. Het toepassingsgebied van schuimende producten is het voorkomen van de structurele instorting van het gebouw, die kan optreden als dragende stalen elementen een kritieke toestand bereiken. Voor staal is dit gekoppeld aan de kritische temperatuur, gedefineerd als de temperatuur waarvoor het draagvermogen gelijk wordt aan het effect van de uitgeoefende belasting.

Hoe breng je brandwerende coating correct aan op staal

Om brandwerend staal te creëren moet er op correcte wijze een coating worden aangebracht. Voor staalfabrieken omvat het systeem een corrosiewerende primer en een mogelijke topcoat. De reikwijdte van de primer is het verzekeren van hechting op de ondergrond in koude toestand, bescherming tegen corrosie en hechtbaarheid van opzwellende verkoling die wordt gevormd tijdens blootstelling aan vuur. De reikwijdte van de toplaag kan een esthetische functie hebben. Ook kan het helpen om vroege degradatie en inactiveren van de opzwellende laag te voorkomen en om weerbestendigheid te creëren.

De voordelen van brandwerend staal

Het voldoet aan de hoogste prioriteit van passieve brandbeveiliging, namelijk het verhogen van de brandveiligheid, het voorkomen van instorting van het gebouw, waardoor er tijd is voor veilige evacuatie van mensen uit het gebouw en het maakt het gebouw ook een stuk veiliger voor hulpdiensten en reddingsteams. Schuimende coatings vormen een steeds vaker gebruikte manier om passieve brandbescherming te bieden aan de dragende constructies, met name constructiestaal dat steeds vaker wordt gebruikt in moderne architectonische ontwerpen. Brandwerend staal biedt verschillende voordelen. Het verandert de intrinsieke eigenschappen van de materialen niet, zoals bijvoorbeeld de mechanische eigenschappen. Het is gemakkelijk te verwerken en verschillende versies van opschuivende verven die beschikbaar zijn op onze website kunnen worden gebruikt op staal. Daarnaast kan in de meeste gevallen dezelfde coating ook worden gebruikt voor andere oppervlakte zoals hout en beton.